Batch #1 – Aasgaardsreien

Da er første batch med hjemmebrygget øl klart, med god hjelp fra kamerat Jonas, som heller aldri hadde prøvd det før. Dette er brygget på 36 L BIAB-sett fra BryggSelv. Vi støtte på litt småtrøbbel underveis, som det fremgår av loggen, men øl ble det allikevel.

Navnevalget Åsgårdsreia (eller oskoreia, som det egentlig heter. «Åsgårdsreia er en fordansking) er et element i gammel, norsk folketro. Det var
en horde av all slags underjordiske, hekser og annen djevelskap som dro rundt i juletider. På grunn av alle problemene underveis i bryggeprosessen, så jeg for meg at ølet kom til å smake nettopp det – djevelskap. Dermed ble navnet som det ble. Heldigvis tok jeg feil når det gjaldt smaken, men navnet beholdt jeg uansett. Etiketten er basert på maleriet «Julereia» av Nils Bergslien. Da det er over 70 år siden han gikk bort, er hans maleri ikke omfattet av åndsverksloven, for den som måtte bry seg om det. 😉

Batch nr 1   
NavnØnsket OGMålt OGIBU
Aasgaardsreien1,0601,05550
TypeØnsket FGMålt FGSluttvolum
Amber ale1,0151,01218,5 liter
MaltMeskeskjemaKommentar
Pale malt, 5 kg
Münich mørk, 500 g
Caramalt, 500 g
Caramel malt, ekstra mørk, 500 g
66 grader i 60 min.
77 grader utmesk, 15 min.
Gjorde noen feil underveis. Varmet vann til 70 grader før tilsetning av malt. Sirkulerte vørter for hånd. Sjekket temperatur etter 30 min. Da lå den på 62,5 grader. Skylte etter 60 min. med 8 liter vann på 80 grader. Glemte utmesk.
HumleHumleskjemaKommentar
Chinook (11,3%), 13 g
Centennial (10%), 50 g
Centennial (10%), 50 g
Centennial (10%), 50g
60 min
15 min
2 min
Tørrhumle etter 7 dager
Prøvde å være så nøyaktig som mulig. Kokte en halvtime ekstra før tidtaking startet, da preboil SG lå på 1,035. Mistenker at det var feilmåling, for plutselig lå den på 1,045 etter at kok var skikkelig i gang.
Tørrhumling ble 5 døgn, for å bevare mest mulig aroma.
Andre tilsetningerTidspunktKommentar
Appelsinskall, 18 g
Nellik, 2 g
5 minGlemte dette, men kokte en halvliter vørter i 5 min, sammen med tilsetningene. Silte det så inn i gjæringskaret før tilsetning av gjær.
GjærtypeMengdeTemperatur og tid
Safale US-0522 g18 grader, 14 dager. Dette ble 18 grader i 12 dager.
KarboneringLagring
6 g sukker pr. liter øl, iblandet som sukkerlake i omstikkingskar.På flaske i romtemp. 2 uker. Deretter kjellerkaldt (rundt 10 grader) frem til konsum.

 

Mer utfyllende:

25.10.15 – Bryggedag

 1. Varmet 25 liter meskevann til 70°C.
 2. Tok meskekaret av varmen og pakket inn i nattog-pledd fra NSB. Rørte så inn malt. Temperaturen sank da til 67°C.
 3. La på lokket. Sirkulerte dog litt for hånd, ved å fylle litermålet via tappekran og tømme tilbake på toppen av maltsenga underveis.
 4. Sjekket temperatur etter 30 min. 62,5°C. Litt lavt, men tenkte at det gikk greit allikevel.
 5. Mesket videre i 30 minutter, før vi skylte malten med 8 liter vann på 80°C. Tenkte dette skulle være nok for utmesk, men tror kanskje det var en feiltenkning, og at dette skulle blitt gjort etter utmesk på 77°C…
 6. Målte pre-boil SG: 1,035
 7. Fikk panikk og måtte spørre kyndige folk på Facebook, som kunne fortelle at det antakeligvis var fordi sukkeret lå nederst i kjelen, og at målingen skulle se bedre ut etter at kok var i gang. Fikk dog beskjed om å legge til 30 minutter før igangsetting av humleskjema, for sikkerhets skyld.
 8. Fikk omsider igangsatt kok (drittkomfyr) ved hjelp av bruk av lokk og ekstra mye isolasjon rundt kjelen. Tok dermed av lokket, slik at fordampning kunne skje. Preboil SG var da 1,052 (med forbehold om målingsfeil). Startet timer, og la på en halvtime ekstra. Altså 60 min. til første humle.
 9. Desinfiserte gjæringskar osv. med Starsan.
 10. 60 min. gjenværende: Tilsatte humle 1 – Chinook.
 11. 15 min. gjenværende: Tilsatte humle 2 – Centennial. Startet også hydrering av gjær.
 12. 10 min. gjenværende: Tilsatte 6 gram irish moss og 1 tablett servomyces gjærnæring.
 13. 2 min. gjenværende: Tilsatte humle 3 – Centennial.
 14. 0 min. gjenværende: Startet kjøling med dyppkjølespiral. Oppdaget etter et kvarters tid at vi hadde glemt å koke med appelsinskall og nellikspiker, så da tok vi ut en halvliter vørter og kokte appelsinskallet (revet) og nellikspikerne i 5 minutter, før vi silte det i gjæringskaret sammen med resten av vørteren.
 15. Tilsatte gjær, satte på lokk og ristet heftig rundt på gjæringskaret for å få oksygenert vørteren mest mulig. Ca 21,75 liter til gjæring. OG: 1,055. Synes det var litt lite med tanke på preboil SG… Målingsfeil et eller annet sted.
 16. Satte gjæringskar på baderomsgulv på 18°C.

Gjæringsforløp

 1. 12 timer: Hørte noen plopp i gjærlåsen.
 2. 36 timer: Plopp ca hvert 15. sekund. Limte fast billig-termometer på utsiden av gjæringskaret (det var tape på baksiden, så det var laget for liknende formål).
 3. Døgn 4: Utålmodighet – Målte SG: 1,016.
 4. Døgn 8: SG: 1,012. Tørrhumlet med Centennial. Vørteren kjentes god ut på smak.
 5. Døgn 11: Satt ut i bod for cold crash. Utetemp ca 0°C. Isolerte gjæringskar med liggeunderlag. Ser ca 2 liter trub i gjæringskaret.
 6. Døgn 11: Sjekket temperatur på gjæringskaret etter 3-4 timer: Ca 10°C.
 7. Døgn 12: Tok inn gjæringskaret i romtemperatur. Temp. på gjæringskaret ca 5°C. Målte SG etter at det hadde steget til 17°C i løpet av 6 timer: 1,012.
 8. Døgn 13 kl. 15.00: Omstikking til tappekar via hevert. 19 liter overført (4 liter først, så rørte vi inn sukkerlake, deretter resten). Kunne nok ha fått med mer hvis vi var mer forsiktige med heverten.
 9. Døgn 13 kl. 19.00: Bunnfallet var på plass, så nå ble det flasking. Desinfiserte flasker med å fylle med Starsan. Tappet så via kran, slange og tappestang. Tappekran så ut til å slippe inn noe luft, men det så ut til å ordne seg etter noen flasker. Fylte totalt 18,5 liter. Merket første og siste flaske.

Lagring og smak

 1. Lagret flaskene i romtemp. i 2 uker. Snudde på dem et par ganger underveis.
 2. Døgn 22: Satte flaske merket «første» ca 2,5 timer i kjøleskap. Smakte på den. Karbonering OK. Noe lite maltsmak, men særdeles mye humlearoma. Lukter plen.
 3. Døgn 26: Flyttet flaskene i kjeller, ca 10°C. Satte en flaske i kjøleskap.
 4. Døgn 27: Smakte på kjøleskapsflasken. Bedre nå. Mye mindre humlearoma, men fortsatt nok. Smakene får satt seg mer etter hvert. Ble også oppmerksom på at dette er best når det ikke er helt kjøleskapskaldt.
 5. Døgn 33: Personalfest. Smakte på flaske merket «siste» sammen med god mat. Nå begynner det å likne noe! Minner ikke lenger om plen. Serveringstemperatur har definitivt mye å si! Andre hjemmebryggere sa også at det var godt. Det må da være et greit tegn..?

 

Lærdom

 1. Kjøp flaskevasker!
 2. Sett opp utstyrsprofil på BeerSmith. Har regnet ut avdampning etc.
 3. Jeg har merket hver femte liter i meskekaret, slik at det er lettere å holde kontroll på mengdene.
 4. Husk utmesk og mer temperaturkontroll! Har isolert kjele permanent med liggeunderlag.
 5. Ikke stress – det blir øl, selv med «feil» OG o.l. Har dog investert i pumpe for å kunne sirkulere underveis.

 

_DSC9093-untitled

Comments

 1. Bjarte sier:

  En meget bra debut! Takk for øl og brev. Skynd deg å brygge mer!

Speak Your Mind

*

QR Code Business Card