Batch # 4 – scottish strong ale «wee heavy»

Dette ble mitt første forsøk på egenkomponert oppskrift. En del gikk galt denne gangen, både tids- og prosessmessig. Jeg ble nødt til å kjøre en tur mens meskingen gikk sin gang, men bilturen tok lenger tid enn forventet, slik at mesketiden ble vesentlig lenger enn forventet – 2,5 timer eller der omkring. Jeg tror dog ikke det kan ha all verden å si, annet enn at malten får bedre tid til å bedrive enzymaktiviteten. Temperaturen holdt dog noenlunde (den hadde gått ned to grader i løpet av mesketiden).
Verre var det at slangen fra sirkulasjonspumpen datt ut og sendte masse vørter utover kjøkkengulvet… Ellers gikk vel det meste greit. Litt lavere OG enn forventet. Kanskje maltmengden ble litt i drøyeste laget for mitt oppsett allikevel? Får prøve å nedskalere oppskriften neste gang jeg prøver dette, i håp om bedre effektivitet.

Den ble smakt etter tre uker på flaske, og kjentes da litt vel søt og tung ut. Men så heter det tross alt «wee heavy» av en grunn (jeg velger å tro at det kommer av munnfølelse og ikke alkoholstyrke…). Videre lagring vil vise om dette blir akseptabelt eller ei. Selv tror jeg at jeg burde ha brukt litt mer humle for å veie opp mot maltsødmen.

NavnØnsket OGMålt OGIBU
Juleøl (midlertidig)1,0801,07321,5
TypeØnsket FGMålt FGSluttvolum
Skotsk sterk ale (Wee Heavy)1,0211,02124 liter
MaltMeskeskjemaKommentar
7,92 kg Pale malt, Maris Otter
0,95 kg Castle Crystal
0,86 kg Castle Munich
0,12 kg Castle roasted barley
68 grader i 135 min
77 grader utmesk i 15 min
Skulle ha kun 60 min mesk før 15 min utmesk, men det ble lenger.
HumleKommentar
48 g East Kent Goldings @ first wort hopHadde i humlepellets da jeg tappet ut vørter etter utmesk, før skylling.
Andre tilsetningerKommentar
1 tablett Servomyces gjærnæring @ 15 min.
5 g irish moss @ 15 min.
GjærtypeTemperatur og tidKommentar
Danstar Nottingham, 22 g tørrgjær14 grader i 4 døgn
16 grader i 15 døgn
Karbonering og lagringKommentar
Flasket med sukkerlake til 2,0 vol CO2. Lagret i kjellertemperatur (10 grader ved flasketidspunkt, opp til ca 14 grader i juni, da denne tabellen ble laget)

Speak Your Mind

*

QR Code Business Card