Kalops

Kalops er en matrett jeg har vokst opp med, på godt og vondt. Godt fordi maten er kjempegod, vondt fordi jeg alltid spiser meg overmett av den, og dagen i dag er intet unntak. Dette er en av matrettene på «topplista» mi, og noe jeg lager når jeg virkelig skal kose meg med et godt stykke kjøtt.
Jeg er halvt svensk, og kalops er en svensk variant av kjøtt i mørke, men kanskje litt enklere. Godt er det i hvert fall, og her kommer oppskriften.

Kalops

Dette trenger du:

 • Elgkjøtt, men også storfekjøtt går bra. Ikke bruk det dyreste kjøttet, det blir mørt uansett, ettersom det skal koke så lenge. Finn pakken merket med «grytekjøtt» i fryseren. Jeg brukte ca 1 kg i dag.
 • Et par-tre gulrøtter. Jeg brukte to, men kunne godt ha brukt litt mer.
 • En løk, hakket.
 • 2-3-4 laurbærblad. Jeg brukte 4 små.
 • En buljongterning eller en halvliter kjøttkraft.
 • Poteter til å ha ved siden av.

Slik lager du det:

 1. Del kjøttet i passe store biter – omtrent samme størrelse som biffsnadder-bitene du kjøper på gatekjøkkenet, eller litt større. Krydre kjøttet med salt og pepper.

  Elgkjøtt er godt.

  Kjøttskjæring

  Kjøttet skjæres i passe biter...

  Salt

  ...saltes...

  ...og pepres.

 2. Stek kjøttet på høy varme, slik at du får en fin stekeskorpe. Kok så ut panna med ca en halvliter vann. Dette gir god smak, så ta vare på stekesjyen og bruk det i gryta etterpå.
  Kjøttet stekes

  Kjøttet stekes...

  Panna kokes ut

  ...og panna kokes ut.

 3. Hakk løken. Størrelsen på bitene er ikke så nøye, men jeg hakker den ganske fint, for jeg synes kalopsen blir best når jeg ikke kjenner løkbitene så godt når jeg spiser den, selv om jeg er kjempeglad i løk.

  Løken hakkes

  Løken hakkes (og kniven holdes feil...).

 4. Sleng buljongterningen eller kraften oppi en gryte, helst litt større enn den jeg brukte. Ha så i kjøtt, løk og laurbærblad, samt stekesjy og evt. vann til det går litt over resten av innholdet, og sett til koking.

  Stekesjy er godt i gryta

  Stekesjy er godt i gryta.

 5. Mens dette koker, skreller du gulrøttene, skjærer dem i skiver og har i kasserollen.

  Skivet gulrot

  Gulrøttene skives.

 6. Skrell potet og sett til koking. Når poteten er ferdigkokt, begynner kalopsen også å nærme seg ferdig. Total koketid på kalopsen skal være ca tre kvarter eller litt mer, avhengig av kjøttet. Koker du for lenge går det i stykker, koker du ikke lenge nok blir det seigt.
 7. Ta av potetene slik at de ikke koker i stykker, slik mine gjorde i dag. Bland så sammen en jevning av hvetemel og vann, og rør denne inn i kalopsen til du synes konsistensen er passe. Smak til med salt og pepper.

Kalops er en veldig enkel matrett å lage, og den tilgir deg stort sett alt av unøyaktigheter når det gjelder mengder. Her er det bare å ha i kjøtt, løk og gulrøtter til man synes det ser godt ut, så blir det nok godt. Serveres med kokt potet, hjemmelaget solbærsaft og tyttebærsyltetøy. Selv hadde jeg ikke tyttebær nå, så da ble det dessverre «bare» rognebærgele.

Ferdig kalops

Kalops med potet og rognebærgele.

Comments

 1. Jannicke sier:

  Godt var det. 😉

Speak Your Mind

*

QR Code Business Card