Nachos

 

Da er det tid for førsteposten her i «Universet». Jeg tenkte å vie denne posten til gårsdagens middagsrett, nemlig nachos. Dette er jo en rett med utallige variasjonsmuligheter, men jeg tok utgangspunkt i Matprats oppskrift denne gangen. Noen små variasjoner er det riktignok, ellers hadde det jo vært nok å linke til den. Nuvel, her kommer oppskrift med bilder. Enjoy!

Modifiserte matprat-nachos med hjemmelaget krydderblanding
Dette er det jeg brukte:

 • 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
 • 1 løk
 • 2 stk rød chili
 • 2 ts hel sort pepper
 • 2 1/2 ts hele korianderfrø
 • 4 ts hel spisskummen
 • 2 ts grovt salt
 • 3 fedd hvitløk
 • En skvett tomatjuice, kanskje 1-2 dl
 • Ca 200 g tortillachips
 • 1 boks brune bønner
 • 1 glass tacosaus/salsa
 • 1/2 finstrimlet purre
 • En solid dose revet hvitost

Slik gjorde jeg det:

 1. Først blandet jeg sammen korianderfrø, pepper, spisskummen, salt og hvitløk i glasset til krydderkverna til kjøkkenmaskina mi. Deretter hakket jeg en rød chili:

  Finhakket chili

  Hakket chili med krydderblandingen i bakgrunnen

 2. Deretter hadde jeg også chilien oppi glasset, monterte sammen kverna, og begynte å male blandingen:
  Krydderkvern
  Krydderkverna med blandingen.

  Det som da hendte var at det hele ble en litt for fuktig masse, sannsynligvis på grunn av chilien og hvitløken, som jo ikke var tørket. Da har man lært at man må male det tørre krydderet først, slik at det ikke blir hengende fast oppetter siden på glasset. Jeg ble i hvert fall nødt til å bruke steinmorteren for å blande sammen alt skikkelig til slutt:

  Steinmorter
  Steinmorteren er fin å ha
  Morter med krydder
  Og krydderet blir så fint og godt

  Her er det bare å bruke musklene for det de er verdt, og blande til alt er nokså finmalt. Hvis du bruker bare morter for å blande, er det viktig at du finhakker hvitløken først, ellers blir det en del merarbeid med å få blandet inn den skikkelig.

 3. Skjær den andre chilien i tynne skiver. Min chili var ganske liten, så du kan sikkert godt ta en halv «vanlig» chili.
 4. Finhakk løken. Dette gjør du enkelt på måten de beskriver på Ordentligmat.no.
 5. Fres kjøttdeig, løk og chili i en solid jernpanne (de gir jevn og god varme og tåler litt tøff behandling, men det går nok fint å bruke andre panner også) til det er gjennomstekt. Ha så i krydderblandingen og bland den godt inn i kjøtt-, løk- og chiliblandingen. Smak etter hvert, for dette kan bli sterkt! Bruk gjerne litt tomatjuice for å få blandet det bedre, men ikke overdriv. Det skal være omtrent som vanlig tacokjøttdeig når du er ferdig.

  Tacokjøtt

  Dette er sterkt, men godt.

 6. Legg tortillachips på bunnen av en ildfast form. Bland sammen kjøtt, bønner, purre og salsa og ha det oppå tortillachipsen. Stikk mer chips rundt, legg noen oppå kjøttet, og ha på ost. Jeg knuste litt chips oppå osten også.
 7. Sett dette i ovnen på 225 grader til osten er gyllen – her tok det ca et kvarter.
Nachos

Ferdigstekte nachos.

Nachos

Serveres med litt salat og rømme, for å tone ned styrken.

Dette ble godt, men kanskje litt vel sterkt for sarte ganer. Da er det godt med litt lettrømme til. Melkeprodukter inneholder fett som løser opp capsaicin, og dermed reduseres «smerten» man får av for sterk mat. Du kan nok også redusere litt på chilimengden i krydderblandingen.

Håper du ble inspirert til å bruke noe annet enn ferdig posekrydder neste gang du skal lage nachos eller taco. Det er jo så enkelt, bare man har en morter eller liknende. Dessuten vet du hva du spiser hvis du lager det selv, og du kan justere det til å passe dine egne smaksløker. Jeg liker å male krydderet selv, for da får man ut mye mer av smaken enn når man bruker ferdigmalt krydder som kanskje har ligget i en pose i flere måneder (ikke gjør det! Malt krydder mister mye av smaken etter en stund. Det gjør også helkrydder, men ikke like raskt). Og så er det jo så koselig å kjenne at det blir en finere og finere masse i morteren, hvis man bruker det. 😉

Comments

 1. Yeah!

  Gratla med blogg!
  Og mat :)

  Dittan så godt ut, tror jaggu jeg må prøve det til helgen.

  • Hei, og tusen takk for gratulasjoner.

   Det var ikke så verst, skal jeg si deg. Du kan nok med fordel sløyfe bittelitt av chilien, da den tok litt overhånd. Legg til litt mer koriander, kanskje. Da blir det mat for Mons. Eller Maren Ninni.

   Neste matpost blir nok kanskje “kalops”. Men det får bli til helga.

 2. Dette likte jeg! Så kjempegodt ut, og kjempefine bilder!

Speak Your Mind

*

QR Code Business Card