«Julekrydret» oksestek

Denne oksesteken har en smak (og lukt) som jeg forbinder med jul. Den er ikke vanskelig å lage, men krever litt forberedelse og god tid. Jeg tør anbefale det som helgemat, og håper du tar deg tid til å kommentere hvis du lager den en gang.
Jeg brukte oksestek, men det kan helt sikkert også gjøres med elgstek. Jeg er dog glad i å bevare litt av viltsmaken på elgkjøttet, i stedet for å «overdøve» det med alskens krydder. Derfor synes jeg det er fint å bruke enkle krydder på viltkjøtt – salt og pepper, kanskje litt einebær eller laurbærblad. Mer smaksrike krydderblandinger bruker jeg helst på «fjøsfe», altså okse i dette tilfellet. Oppskriften er fra Andreas Viestad sin bok «Hvordan koke vann», som er en fantastisk flott bok enten man er nybegynner eller litt mer erfaren på kjøkkenet.

Oksestek med julesmak

Dette bruker du:

 • Utbeinet oksesteik, men helst bør det være en med bein i. Min var ca 1,5 kg.
 • Ca 15 nellikspiker
 • Ca 15 korianderfrø
 • 2-3 laurbærblad
 • Kardemomme
 • Kanel
 • Salt
 • Pepper, både hel og malt

Slik gjør du:

 1. Lag en saltlake med ca 2 ss salt pr. liter vann. Legg også i 7-8 nellikspiker og 2-3 laurbærblad, og legg i kjøttet. La kjøttet ligge slik i romtemperatur i 3-4 timer hvis du har tid. Alt er bedre enn ingenting. Saltlaken gjør at kjøttet trekker til seg væske, selv om salt vanligvis trekker ut væske fra kjøttet. Dermed blir det saftigere av å ligge en stund i saltlake.
 2. Bland like mengder smør og olje i en stekepanne, varm opp det til høy middels varme og brun kjøttet godt på begge sider etter å ha gnidd det med salt og pepper. Forvarm også stekeovnen til 140 grader.
 3. Bland «en skvett» (jeg brukte kanskje 1dl, men i oppskriften står det 0,5 dl) honning med grovmalt koriander, malt kanel, malt nellik, salt, pepper og kardemomme til du synes det smaker godt. Gni så dette inn i kjøttet.
 4. Sett kjøttet (sett først i steketermometer slik at spissen er ca midt i steken) steketermometer) inn i stekeovnen på en rist over ei langpanne (jeg brukte ribbeform med rista snudd opp ned), på nest nederste rille. Stek en halvtime på 140 grader.
 5. Sett så ned temperaturen til ca 120 grader (i boka anbefales 85 grader, men jeg hadde ikke tid til å steke det så sent i dag, selv om kjøttet blir mye bedre når det langstekes) og stek til kjernetemperaturen er ca 65 grader. Dette blir ganske rødt kjøtt, så du kan godt steke det opp til 70-75 grader hvis du liker godt stekt kjøtt.
 6. La kjøttet hvile ute av ovnen i en halvtimes tid, mens du koker potet og evt. andre grønnsaker, og lager saus på samme vis som jeg gjorde her. I dag brukte jeg også en skvett (kanskje 1-1,5 dl) kremfløte i sausen. Da blir den fyldigere.

Dette serveres i tynne skiver sammen med potet, gulrot, evt. andre grønnsaker og brun saus. Tyttebærsyltetøy eller rørt tyttebær er noe man egentlig bør ha til dette, men dessverre har jeg ikke det i hus for øyeblikket. Dette er også godt som pålegg ved senere anledninger.
Lykke til!

Oksesteken skjæres i skiver...

...og serveres.

 

Comments

 1. Det så nydelig ut!

Speak Your Mind

*

QR Code Business Card